Zašto je terapija bitna komponenta u rehabilitaciji zlouporabe alkohola i droga

12
Zašto je terapija bitna komponenta u rehabilitaciji zlouporabe alkohola i droga

Poremećaji mentalnog zdravlja i bolesti ponašanja vodeći su uzroci zlouporabe alkohola i droga. Da biste uspjeli u bilo kojem programu rehabilitacije od droge, potrebno je suzdržati se od droge. Štoviše, treba dobiti nove mentalne i bihevioralne perspektive. Kako biste stekli nove perspektive, razmislite o uključivanju terapije u liječenje ovisnosti.

Uobičajene terapije koje se koriste u liječenju ovisnosti uključuju psihoterapiju, terapiju traume, grupnu terapiju, somatsku terapiju i EMDR terapiju. U nastavku su razlozi zašto terapija neophodan je u liječenju ovisnosti o alkoholu i drogama.

Terapija pomaže identificirati korijenski uzrok ovisnosti

Ovisnosti se ne događaju samo tako. Sigurno je postojalo nešto što je nekoga odvelo u svijet zlouporabe droga. To mogu biti poremećaji mentalnog zdravlja, toksični odnosi ili loše društvo. Problemi s mentalnim zdravljem mogu biti anksioznost, depresija ili bipolarni.

U terapijskoj sesiji ovi glavni uzroci će doći do izražaja. Štoviše, upoznajete ponašanja koja su održavala ovisnost. Takvo razumijevanje je bitno jer vam pomaže nositi se sa situacijom. To razumijevanje pomoći će vam da prilagodite plan liječenja za ovisnika.

Na primjer, neki ljudi se prepuštaju ovisnosti zbog prošlih traumatskih iskustava. Kako bi saznao da je osnovni uzrok ovisnosti trauma, ovisnik mora proći EMDR terapiju. Kroz EMDR terapija, možete zamijeniti sjećanja na traumu pozitivnim uvjerenjima.

Terapije povećavaju samosvijest

Terapije ovisnosti omogućuju pacijentu da se usredotoči na svoje misli, potrebe i osjećaje. Oni daju pacijentu priliku za iskrenu introspekciju. Štoviše, ovisni pacijenti upoznaju svoje snage i slabosti.

Povećana samosvijest poboljšava sposobnost pacijenta da pozitivno reagira na liječenje. Spremni su dati sve od sebe jer ne žele recidiv. Zbog ponuđenih terapija samosvijesti, pacijenti ovisnici mogu postaviti ciljeve.

Terapija uključuje sve

Za uspjeh u oporavku od ovisnosti ključan je doprinos svih. Štoviše, ključan je doprinos ovisnika, liječnika i obitelji. Terapija okuplja ove bitne skupine. Uzmimo slučaj obiteljske terapije. Obiteljska terapija omogućuje vašim najmilijima da sudjeluju u cjelokupnom liječenju ovisnosti.

Obiteljska terapija omogućuje izlijevanje osjećaja koji bi mogli izazvati ovisnost. To je zrelo tlo za rješavanje problema unutar obitelji koji bi mogli uzrokovati ovisnost. Štoviše, obiteljska terapija omogućuje vam pronalaženje rješenja za probleme mentalnog zdravlja unutar obitelji. Centri za odvikavanje od droga poput http://oceansrecovery.com/ imaju izvrsne usluge obiteljske terapije.

Budući da svi sudjeluju u procesu oporavka od ovisnosti, odgovornost se povećava. Ako jedna strana vidi da druga ne uspijeva u naporima za oporavak, ona ih ukazuje i usmjerava ih. Osim toga, ovisnik osjeća podršku. Osjećaju da u ovome nisu sami.

Terapije će vas motivirati na vašem putu oporavka

Oporavak od ovisnosti o drogama i alkoholu nije neka šetnja parkom. Ponekad vam se može dogoditi da odustanete. Uz stalnu terapiju, šanse za odustajanje su gotovo nikakve. Motivacijsko intervjuiranje za ovisnost jedna je vrsta terapije koja pomaže motivirati ovisnike. Grupna terapija također igra ključnu ulogu u motiviranju pacijenata ovisnika. Osjećate da ne odustajete jer će vas vršnjaci koji imaju sličan problem ohrabriti.

Terapije će vam čak dati alate za rješavanje žudnje kada dođu. Kognitivna bihevioralna terapija, na primjer, uči ljude kako se nositi sa žudnjama. Kroz terapije ćete imati dovoljno informacija o tome kako se nositi s okidačima koji mogu uzrokovati recidiv.

Nikada ne možete podcijeniti ulogu terapija u liječenju ovisnosti. Osigurajte da odaberete centre za rehabilitaciju s najboljom terapijom za vaš problem ovisnosti. Najbolja terapija ovisit će o vašim jedinstvenim potrebama i okolnostima te vašem osobnom iskustvu s ovisnošću.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar