Uništava li vam bijes život? Naučite kako ga kontrolirati

14
Uništava li vam bijes život?  Naučite kako ga kontrolirati

Imate li problema s obuzdavanjem ljutnje kad god nešto krene po zlu? Dovode li vam i manje neugodnosti do porasta krvnog tlaka i da se obrušite na onoga tko je pored vas? Ako je tako, možda ste nesretni posjednik loše ćudi i ljutnja je postala dio vaše normalne rutine. Međutim, ne biste trebali dopustiti da bijes definira tko ste. Dok većini ljudi ljutnja nije strana, ponekad ovo ponašanje može izmaknuti kontroli, povrijediti vas i one oko vas.

Češće nego ne, ljutnja ne dovodi do ozbiljnih problema. Možda ćete malo vikati ili reći neke stvari koje zapravo ne mislite i tu stvari završavaju. Međutim, u drugim slučajevima to može biti glavni razlog za zabrinutost. Vaša bi vas ljutnja mogla pretvoriti u verbalno i fizički agresivnu verziju sebe i natjerati vas da učinite stvari zbog kojih ćete kasnije požaliti.

Ovo je kada upravljanje bijesom dolazi u plaću. Ne, ne film, već stvarne tehnike koje će vam pomoći da ublažite svoje ponašanje i da se učinkovito nosite sa situacijom. Pojednostavljeno rečeno, upravljanje bijesom nije potpuno eliminiranje bijesa, već njezino prepoznavanje i izražavanje na zdrav i pozitivan način. A sjajna vijest je da svatko može naučiti svladati ove vještine.

Zašto morate upravljati svojom ljutnjom

Ljutnja obuhvaća niz emocija, od blage ljutnje do nekontroliranog bijesa. Očito ima zasluženu negativnu konotaciju, ali ima i srebra. Ljutnja bi vas mogla potaknuti da se zauzmete za ono u što vjerujete, uskočite kada to situacija zahtijeva i pokrenete stvari, tako da na neki način može biti pokretačka snaga za pozitivne promjene.

Ali lako možete izgubiti kontrolu nad situacijom kada se naljutite i postanete prijetnja sebi i drugima. Ako niste u stanju upravljati svojom ljutnjom, to može dovesti do destruktivnih radnji i utjecati na vaše mentalno i fizičko zdravlje. Mogli biste se pretvoriti u vlastitog neprijatelja i izolirati se od ostatka svijeta.

Kada ljutnja postane konstanta u vašem životu i prečesto se morate nositi s ljutitim osjećajima i izljevima i to visokog intenziteta imate ozbiljan razlog za zabrinutost. Zato morate preuzeti kontrolu nad svojom ljutnjom prije nego što ona počne kontrolirati vaš život. Ponekad se možete sami nositi sa stvarima, ali ako osjećate da vas ljutnja preuzima i ne možete se sami nositi sa situacijom, mudro je potražite stručno savjetovanje za upravljanje bijesom.

Savjeti za upravljanje bijesom

Najbolji način da se nosite s tim emocijama je da imate plan, tako da kada osjetite da se ljutnja počinje gomilati, znat ćete što učiniti, kako to izraziti i pretvoriti u produktivno iskustvo. Evo što možete učiniti:

Identificirajte okidače

Ako je ljutnja vaše zadano raspoloženje, možda biste željeli doći do temeljnog uzroka prije nego što počnete liječiti simptome. Možda je stajanje u redu ono zbog čega vidite crveno pred očima. Možda ga izgubite kada ste zapeli u prometnoj gužvi ili vas slušanje brbljanja i ogovaranja kolega jednostavno izludi. Trebao bi naučiti što izaziva tvoju ljutnju ne da biste znali koga kriviti, nego da biste se pripremili. Ako ste svjesni da ćete se susresti sa situacijom koja vam izaziva nevolju, velike su šanse da ćete je moći bolje upravljati i suzdržati se od toga da od nje napravite tragediju.

Odlučite je li vaša ljutnja korisna ili beskorisna

Vaša ljutnja zapravo može biti korisna sebi ili drugima. Ako je to uzrokovano svjedočenjem nepravdi ili nepravdi i motivira vas da se izdvojite za nekoga, vaša bi vam ljutnja zapravo mogla pomoći da promijenite situaciju na bolje, pa biste je trebali izraziti u skladu s tim. S druge strane, ako se zbog toga osjećate jadno i ne donosi ništa pozitivno, pokušajte to kontrolirati.

Upoznajte znakove upozorenja

Čak i ako vam se čini da ljutnja dolazi niotkuda i iznenadi vas, uvijek postoje znakovi upozorenja koji to najavljuju. Na njih morate samo dobro paziti kako se ne biste osjećali potpuno nemoćno. Ako poznajete znakove, bit ćete bolji u izbjegavanju napadaja bijesa. Postoje brojni fizički pokazatelji poput ubrzanog rada srca, znojenja, vrućine ili bez daha, stiskanja šaka ili škrgutanja zubima itd. Kada ih uočite, imate priliku poduzeti preventivne mjere i kloniti se neugodnih reakcija.

Napravite korak unatrag

Koliko god neugodno zvučalo, samo diši je još uvijek valjana metoda za suzbijanje bijesa. Kad se nađete u svađi ili u situaciji zbog koje gubite živce, najbolje što možete učiniti je odmaknuti se i predahnuti. Odmak od izvora svoje nevolje dat će vam dovoljno prostora za disanje i vremena da se priberete.

Razgovaraj s nekim

Ponekad je sve što trebate je pouzdan prijatelj koji je spreman čuti vaše nevolje bez ikakve osude. Ako ste dovoljno sretni da imate nekoga u tvom životu da imate povjerenja i ima sposobnost da vas smiri, ne ustručavajte se razgovarati s njim o svojim problemima. Izražavanje svojih emocija može vam pomoći da olakšate teret i može vam donijeti malo mira. Ipak, pazite da razgovor ne pretvorite u stalnu naviku ispuštanja zraka koja bi mogla dodati još goriva vašem bijesu.

Promijenite svoju perspektivu

Pokušaj sagledavanja stvari iz drugačije perspektive još je jedan način rješavanja problema bijesa. To možda neće doći prirodno, ali shvatite to kao vježbu samorazvoja. Postoji više od jednog načina gledanja na stvari i kažu da ako možete promijeniti svoju perspektivu, možete promijeniti cijeli svoj život. Iako će biti dovoljna i manje dramatična transformacija kao što je stavljanje pod kontrolu bijesa.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar