Studija pokazuje da kofein može uzrokovati nedostatak vitamina D

21
Studija pokazuje da kofein može uzrokovati nedostatak vitamina D
WHile napitci punjeni kofeinom kao što su latte, bijeli bijeli i hladni napitak nude obilje moćnih zdravstvenih prednosti, medicinski istraživači u Kini i Brazilu pronašli su još jedan razlog zašto je ipak važno konzumirati kofein u umjerenim količinama. Kada se konzumira u prekomjernoj količini, kofein može utjecati na sposobnost vašeg tijela da apsorbira vitamin D.

The nova studija presjeka objavljeno u Međunarodni časopis za istraživanje vitamina i prehrane pogledao podatke prikupljene od a 2005.-2006. Nacionalna anketa o zdravlju i prehrani o razinama vitamina D i unosu kofeina hranom od 13.134 osobe (u dobi od 30-47 godina). Njihovi nalazi pokazuju da je veći unos kofeina bio povezan s lošom apsorpcijom vitamina D u onome što nazivaju “reprezentativnim uzorkom američke populacije” nakon prilagodbe za različite varijable povezane sa zdravljem.

No prije nego što razmislite o bacanju jutarnjeg napitka, važno je spomenuti da autori studije jasno navode da je potrebno dodatno istraživanje kako bi se utvrdilo je li kofein zapravo uzroci nedostatak vitamina D. Osim toga, nejasno je što oni određuju je li zdrava u odnosu na nezdravu količinu unosa kofeina; uostalom, svačije tijelo drastično drugačije reagira na kofein. Prema riječima doktora integrativne medicine Erica Schwartz, dr.med, do 400 miligrama kofeina dnevno – oko četiri ili pet šalica kave od osam unci ili dva energetska pića – smatra se sigurnim za većinu odraslih osoba. Ali opet, imajte na umu da tolerancija na kofein uvelike varira među pojedincima.

Iako je praćenje vašeg unosa kofeina od vitalnog značaja, jednako je važno da vas rezultati ove studije potaknu da pogledate koliko bi vitamina D trebali unositi, simptome nedostatka vitamina D na koje treba paziti i najbolju hranu koja će vam pomoći povećajte unos vitamina D.

Možemo li dobiti sav vitamin D koji nam je potreban od sunca?

U SAD-u, Preporučena prehrambena doza (RDA) vitamina D je 600 IU za svakoga, uključujući one koje su trudne ili doje, u dobi od jedne do 70 godina. Ljudima starijim od 70 godina obično se preporuča uzimanje 800 IU radi smanjenja apsorpcije vitamina D i povećanog rizika od prijeloma kostiju.

Vitamin D je poznat kao „sunčev vitamin“ jer se u tijelu može stvoriti izlaganjem sunčevoj svjetlosti. “Općenito, dvadeset do trideset minuta izlaganja sunčevoj svjetlosti sredinom dana na velikom dijelu izložene kože može proizvesti oko 10.000 do 20.000 IU”, kaže Michael T. Murray, ND, autor i glavni znanstveni savjetnik na iHerb. “Kod osoba svijetle puti koje izlažu veći dio svog tijela izravnoj sunčevoj svjetlosti mogu proizvesti čak 10 000 IU u 10 minuta; kod ljudi tamnije puti može biti potrebno znatno dulje izlaganje suncu za proizvodnju iste količine.”

Ali boja kože nije jedina prepreka koja može ograničiti učinkovitost izlaganja suncu kako bi vaše tijelo proizvelo vitamin D. „Iako vaša koža proizvodi vitamin D kada je izložena suncu, proces nije uvijek učinkovit“, kaže Samantha Cassetty, MS, RD i savjetnik za Performansna kuhinja. “Na primjer, ako nosite zaštitu od sunca ili je oblačno, proces aktivacije je manje učinkovit. Osim toga, rizici od izlaganja suncu, poput raka kože, nadmašuju prednosti aktivacije vitamina D, stoga je bolje usredotočiti se na hranu i dodatke prehrani nego provoditi vrijeme na suncu bez adekvatne zaštite od sunca.”

Koje su najbolje namirnice s vitaminom D?

Nažalost, vitamin D se prirodno ne nalazi u mnogim namirnicama. “Hrana koja sadrži veće količine vitamina D uključuje gljive, masnu ribu, ulje riblje jetre i jaja, ali mnoge namirnice i pića poput mlijeka, soka od naranče i žitarica obogaćene su vitaminom D”, kaže Valerie Agyeman, RD, LDN i Priroda stvorena wellness ambasador.

Što se tiče dobivanja najviše vitamina D za svoj novac, Cassetty kaže da je losos vjerojatno glavni izvor vitamina D. “Porcija od tri unce kuhanog, uzgojenog atlantskog lososa daje oko 450 IU ove hranjive tvari. Osim toga, dobit ćete prijeko potrebne omega-3 masne kiseline, kao i kvalitetan izvor proteina”, kaže ona. Cassetty u nastavku ističe druge opcije:

  • Dva jaja imaju 82 IU, što je koncentrirano u žumanjku. Jaja su također lak izvor proteina.
  • Limenka sardina sadrži 178 IU vitamina D, kao i omega-3 masne kiseline. Sardine mogu biti pomalo polarizirajuće, ali ako ih volite, iznimno su hranjive.
  • Šalica mlijeka ima 117 IU, budući da je mlijeko tradicionalno obogaćeno vitaminom D. Dakle, ako koristite alternativu mliječnim proizvodima, dobra je ideja provjeriti etikete kako biste pronašli zamjenu koja je obogaćena vitaminom D, kao i kalcijem. Iznenadilo bi vas koliko mliječnih proizvoda bez mliječnih proizvoda nije obogaćeno.
  • 1/2 šalice sirovih gljiva daje 366 IU.
  • Ponekad su žitarice obogaćene vitaminom D, a ako je to slučaj, između jedne porcije žitarica i pola šalice mlijeka možete zadovoljiti oko 15 posto dnevnih potreba.

Međutim, prema Murrayju, prehrambeni izvori vitamina D nedostatne su u većini okolnosti za ispunjavanje zahtjeva. “Većina zdravstvenih stručnjaka preporučuje suplementaciju s dozom vitamina D3 u rasponu od 2000 do 5000 IU dnevno. Jedini način da se utvrdi gdje bi osoba mogla pasti je testiranje. Mnogi liječnici sada rutinski provjeravaju status vitamina D kod svojih pacijenata.” Murray također kaže da će uzimanje vitamina D3 uz obrok koji sadrži neke masti ili ulja poboljšati apsorpciju. Imajte na umu da, iako se vitamin D i D3 često smatraju zamjenjivim, u smislu suplemenata, vitamin D3 se nešto lakše apsorbira.

Kako vam tijelo govori da treba više vitamina D

Ako ste osoba koja pije šest šalica kave dnevno, neki znakovi nedostatka vitamina D na koje treba paziti, prema Agyemanu, su slabost mišića, gubitak kose, smanjen imunitet, umor i gubitak kostiju. i/ili bol.

“Budući da vitamin D sudjeluje u promicanju apsorpcije kalcija, neadekvatan unos može rezultirati tankim, slabim kostima, što u konačnici može dovesti do osteoporoze”, kaže Cassetty. “Osim toga, to je uključeno u reguliranje upale u našem imunološkom odgovoru, što je možda razlog zašto su niske razine povezane s višim stopama virusa i autoimuni poremećaji. Nedostatak vitamina D također je povezan s dijabetesom tipa 2. Možda ćete osjetiti nejasne simptome, npr umor, ili možda nemate nikakve simptome. Zato je pametno povremeno provjeravati svoje razine i uzimati suplemente.”

Osim vitamina D, pametno je razmisliti o umjerenoj konzumaciji kofeina.

“Bez obzira na vaš izvor kofeina, mnoge zdravstvene organizacije preporučuju ograničenje na 400 miligrama dnevno za zdrave odrasle osobe”, kaže Agyeman. Kao što je spomenuto, to je otprilike četiri do pet malih šalica crne kave. „Trudnice, dojilje, osobe s hipertenzijom i starije osobe trebale bi razmisliti o ograničavanju svog unosa zbog povećanog rizika od negativnih nuspojava od kofeina kao što su anksioznost, lupanje srca i glavobolja. Djeca i tinejdžeri također bi trebali ograničiti ukupni unos kofeina jer može povisiti krvni tlak i dovesti do poremećaja sna“, kaže ona.

Poanta? Možda je vrijeme da razmislite o tome da svoj dvostruki espresso pretvorite u cappuccino s obogaćenim mlijekom.

O, bok! Izgledate kao netko tko voli besplatne treninge, popuste za vrhunske wellness brendove i ekskluzivni Well+Good sadržaj. Prijavite se za Well+, našu online zajednicu wellness insajdera i odmah otključajte svoje nagrade.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar