Što je energetska industrija?

14
Što je energetska industrija?

Energija je podskup poslova povezanih s proizvodnjom i distribucijom energije. U skladu s Globalnim standardom klasifikacije industrije (GICS) energetska industrija obuhvaća tvrtke koje istražuju i proizvode tržišta rafiniranja, skladište i transportiraju plinski i naftni ugljen, kao i druga goriva koja se mogu koristiti u procesu potrošnje. Tvrtke koje prodaju opremu za naftu i plin također su dio energetske industrije.

Sažetak

Poduzeća koja se bave preradom eksploatacije, skladišnim transportom ili distribucijom električne energije klasificirana su kao dio jedinice za zemaljsko napajanje.

Vanjski čimbenici koji pokreću energetsku industriju su djelatnost gospodarstva, godišnja doba i vrijeme te propisi vlade i organizacijske politike.

Energetska industrija je izložena riziku zbog promjena ekoloških politika, što dovodi do trenda ulaganja u obnovljive izvore energije.

Pregled energetske industrije

Energetska industrija je opsežna skupina međusobno povezanih tvrtki koje se bave širokim rasponom energije. Dvije glavne vrste energije su:

Jedna je neobnovljiva energija koja uključuje naftu i naftne derivate uključujući prirodni plin, benzin, nuklearno gorivo, dizel i nuklearnu energiju.

Druga je obnovljiva energija kao što je solarna energija, hidroenergija ili energija vjetra.

Energetska poduzeća snose značajne kapitalne troškove, a posjeduju i velike količine dugotrajne imovine.

Energetske tvrtke također ulažu značajna ulaganja u istraživanje i razvoj (R&D) kako bi nadogradili tehnologije u bušenju i preradi, poboljšali učinkovitost i prilagodili se promjenjivim politikama zaštite okoliša.

Komponente energetske industrije

GICS dalje odvaja zemaljske jedinice za napajanje na sektor energetske opreme i usluga te sektor plina, nafte i potrošnih goriva.

1. Energetska oprema i uslužna industrija

Industrija energetske opreme i usluga uključuje izvođače radova na bušenju nafte i plina i proizvođače opreme za bušenje, te druge tvrtke koje nude usluge bušenja i dovršetka plinskih ili naftnih bušotina.

2. Industrija nafte, plina i potrošnih goriva

Tvrtke koje posluju u sektoru nafte i plina klasificirane su u tri kategorije: uzvodno, srednje i nizvodno. Oni imaju različite uloge u lancu opskrbe.

Tvrtke uključene u uzvodni sektor su u istraživanju potencijalnih polja prirodnog plina i sirove nafte. Oni također izvlače izvore energije provodeći bušenje bušotina, kao i upravljanje njima. Akvizicije, spajanja i prodaje se često događaju u uzvodnoj djelatnosti.

Srednji tok je skladište za transport, skladištenje i veleprodajnu distribuciju plina, nafte i naftnih derivata.

Sektor nizvodne proizvodnje uključen je u postprodukcijske procese. Te su tvrtke odgovorne za rafiniranje sirovog prirodnog plina i nafte u potrošna goriva, uključujući dizelsko gorivo, benzin kao i gorivo za mlazne motore. Također distribuiraju proizvode dobivene od njih poput voskova, maziva i raznih drugih petrokemikalija. Srednji tok se obično smatra dijelom koji teče nizvodno.

Čimbenici koji utječu na energetsku industriju

The energetska industrija izrazito ovisi o makroekonomskoj klimi. Stupanj ekonomske aktivnosti može imati dubok utjecaj na potražnju za plinom i naftom. BDP i raspoloživi dohodak i zaposlenost, kao i nova stambena zgrada, kao i indeks industrijske proizvodnje samo su neki od makroekonomskih čimbenika.

U razdobljima ekspanzije kada dolazi do porasta proizvodnje i poslovnih aktivnosti raste cijena i potražnja za naftom. Kada dođe do recesije, smanjenje proizvodnje smanjuje potražnju i cijene te smanjuje vrijednost sektora.

Uz ekonomske uvjete, vrijeme i godišnja doba također mogu utjecati na energetsku industriju. Cijene plina općenito su skuplje ljeti nego zimi. Djelomično je to zbog većeg obima putovanja tijekom ljetnih mjeseci, ali i zbog veće cijene proizvodnje goriva koja su prikladna za ljetnu upotrebu. Ozbiljni vremenski uvjeti, poput uragana, kao i prirodne katastrofe, mogu uzrokovati štetu na infrastrukturi i uzrokovati poremećaj u opskrbi energijom.

Stabilnost i snaga cijena nafte općenito sugeriraju ekonomsku stabilnost. Zbog toga neke organizacije koordiniraju opskrbu energijom i pomažu stabilizirati tržišta. Na primjer, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) jedna je od njih. OPEC je međunarodna grupa koja proizvodi više od 40 posto proizvodnje nafte diljem svijeta. Radi s 13 zemalja članica na reguliranju opskrbe i proizvodnje nafte kako bi utjecao na cijenu nafte.

Ulaganje u energetsku industriju

Energetska industrija nudi niz mogućnosti za investitore. Ulagači mogu kupiti pojedinačne dionice ili ulagati u investicijske fondove ili fondove kojima se trguje na burzi (ETF). ETF-ovi su ETF koji će ulagačima dati raznolik portfelj praćenjem indeksa. Ovaj, SPDR S&P Oil &Gaz Explore and Prod ETF (XOP) prati jednako velik izbor tvrtki za istraživanje i naftu kao i proizvodnih tvrtki sa sjedištem u SAD-u. Diverzibilniji je od ETF-a s ograničenom kapom.

Ulagači također mogu kupiti robu putem opcija i terminskih ugovora. Na primjer, postoji njujorška trgovačka burza (NYMEX) koja nudi svoje NYMEX WTI fjučerse za sirovu naftu (CL). Najlikvidniji ugovor o sirovoj nafti dostupan na svijetu.

NYMEX također nudi RBOB Gasoline Futures i NY Harbor ULSD Futures unutar podgrupe rafiniranih proizvoda zajedno s raznim drugim proizvodima povezanim s energijom. Tvrtke koje su osjetljive na promjene cijena energije mogu zaštititi svoj rizik držeći ove ugovore.

Prednosti

  • Izvrsne prilike za početak karijere. Za razliku od drugih područja kao što su pravo ili medicina, zaposlenici se mogu zaposliti u području energetike bez potrebe za godinama daljnjeg obrazovanja ili specijalizacije. Lakše je započeti industriju karijere koja se odnosi na energiju s fakultetskom diplomom nego u drugim sektorima.
  • Plaća koja je veća od prosjeka. Raspon plaća može se razlikovati od posla do posla i od sektora do sektora, međutim mnogi radnici u energetskoj industriji imaju veću plaću od onih koji imaju slične poslove u drugim industrijama. Kompenzacijski paketi obično uključuju velike prednosti poput stomatološkog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, pomoći za školovanje na fakultetu, kao i planove za umirovljenje.
  • Sigurnost i stabilnost rada. Iako će se u bliskoj budućnosti mijenjati izvori energije i načini isporuke, većina radnika svjesna je dugoročnog potencijala u ovom sektoru.
  • Korištenje uzbudljive nove tehnologije. Smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, kao i razvoj ekološki prihvatljivih alternativnih goriva ili izvora energije glavni su napredak u tom području. Energetske tvrtke trenutno projektiraju i razvijaju niz novih tehnologija. Jedan od njih bi s vremenom mogao postati najveći svjetski dobavljač energije.
Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar