Oštećenje govora – uzroci, simptomi, vrste i terapija

15
Oštećenje govora – uzroci, simptomi, vrste i terapija

Zašto moje dijete ne može govoriti?

Nema ništa srceparajuće od toga da primijetite da vaše dijete ne može govoriti. Govor je proces stvaranja zvukova koji prenose značenje kada se spoje. Kada netko ima poremećaj govora, ne može proizvesti zvukove koji stvaraju riječi. Govor je neophodan za ljudska bića jer je to primarni način komuniciranja svojih osjećaja, misli i ideja. Ali čin govora zahtijeva ne samo sposobnost izgovaranja riječi nego i koordinaciju drugih dijelova tijela poput trbuha, prsa, vrata i glave.

Logopedi mogu potvrditi vašu sumnju, da vaše dijete ima poteškoća s govorom, te vam reći koji su uzroci koji su pokrenuli stanje i liječenje za njegovo poboljšanje ili izliječenje.

Ali ako vaše dijete ima samo dvije ili tri godine, čak i stručnjaku može biti teško reći zašto vaše dijete ne govori. Oni radije griješe na strani opreza i ne označavaju vaše dijete kao da kasni u govoru dok ne budu sigurni koliki je opseg problema. Nije lako točno odrediti dijagnozu za prvih nekoliko posjeta s malim djetetom. Ipak, postoje neke uobičajene komunikacijske poteškoće koje djeca imaju u ovoj dobi, a mi smo ih sastavili kako bismo vam olakšali istraživanje.

Izvor slike https://unsplash.com/photos/ja_hJ4uG-JU

Uzroci govornih poremećaja

Popis pokretača govornih poremećaja je opsežniji od sljedećeg, ali ovo su najčešći.

– Gubitak sluha

– Oštećene glasnice

– Oštećenje mozga

– Slabost mišića

– autizam

– Downov sindrom

– Degenerativna bolest

Djeca mogu akumulirati neke čimbenike rizika koji povećavaju vjerojatnost da će kod njih razviti govorno-jezični problem. Obiteljska povijest poremećaja govora, muškost, prerano rođenje, mala težina pri rođenju ili stanje koje utječe na grlo, nos ili uši mogu povećati vjerojatnost da djeca imaju govorno oštećenje.

Simptomi

Svaki poremećaj govora ima svoje simptome, ali većina djece ima jedno ili više od sljedećeg. Trebate znati da djeca ponekad mogu imati više poremećaja govora s različitim simptomima.

Obratite pažnju ako vaše dijete govori vrlo tiho, koristi promukao ili hrapav glas, muči se da pravilno izgovori zvuk ili riječ, ne može pravilno izgovoriti riječi, preuređuje slogove, dodaje slogove ili zvukove pojmovima, izobličuje zvukove ili produžuje ili ponavlja zvukove.

Kada pokazuju jedan ili više od gore navedenih simptoma tijekom duljeg razdoblja, obratite se logopedu jer su zdravstveni djelatnici specijalizirani za govorno-jezične poremećaje. Oni će procijeniti vaše dijete za skupine znakova koji ukazuju na jedno stanje, procijeniti njegovu medicinsku povijest i provjeriti povijest obitelji. Također provode fizički pregled kako bi ispitali način na koji dijete pomiče jezik, čeljust i usne te jesu li mišići usta i grla adekvatno razvijeni.

Ovisno o dijagnozi koju simptomi upućuju, mogu čak koristiti metode poput Denverskog probira artikulacije, prozodijskog glasa i dinamičke procjene motoričkih govornih vještina kako bi identificirali stanje s kojim se vaše dijete bori.

Uobičajeni govorni poremećaji

Stanja govora ne pogađaju samo djecu već i ljude svih dobnih skupina. Najčešći poremećaji su mucanje, apraksija i dizartrija.

Mucanje je izraz koji se koristi za opisivanje poremećaja govora koji prekida pacijentov tok govora. Vaše dijete može patiti od mucanja ako nehotice ponavlja riječi, zvukove ili samoglasnike, blokira kada zna da ne može izgovoriti određene zvukove, ili rasteže ili izvlači određene zvukove i riječi.

Mucanje simptomi se razlikuju od bolesnika do bolesnika ali frustracija, uzbuđenje ili stres mogu ih pogoršati. Možda ćete primijetiti da vaša djeca više ne mucaju kada više puta izgovaraju isti zvuk ili riječ. Mucanje je često popraćeno simptomima kao što su stisnute šake, napetost u tijelu i licu, drhtanje usana, brzo treptanje ili nagli pokreti glave.

Postoje dvije vrste mucanja, razvojno i neurogeno. Prvi tip pogađa djecu koja stječu govorne i jezične sposobnosti. Često genetski čimbenici mogu povećati mogućnost da dijete razvije ovo stanje. Drugi tip se javlja kada pacijentov mozak sprječava koordinaciju između područja mozga koja pokreću govor.

Apraksija je opći izraz koji se koristi za označavanje oštećenja mozga koje sprječava pojedinca da koristi svoje vještine. Verbalna apraksija se odnosi na oštećenje vještina koje omogućuju pojedincu da formira riječi i rečenice.

Mozak vašeg djeteta kontrolira sve njegove radnje, uključujući govor. Uključenost mozga u većinu aktivnosti tijela je automatska i nesvjesna. Kada pokušavaju razgovarati, mozak šalje signal svakoj od struktura koje proizvode zvukove i riječi, kako bi im rekao kako i kada da se kreću. Ali kada je mozak oštećen, ne uspijeva dovršiti te operacije.

Dizartrija

Kada netko doživi oštećenje mozga koje uzrokuje slabost mišića lica, pati od dizartrije. Kada su mišići prsa, grla, jezika ili usana slabi, ljudima je teško govoriti. Oni koji pate od ovog stanja također imaju simptome poput mumljanja, nerazgovijetnog govora, tihog ili tihog govora i teškog pokretanja jezika ili usta.

Ponekad djeca pate od fonoloških poremećaja

Kada djeca imaju fonološko stanje, teško im je razumjeti obrasce i pravila koja stoje iza kombiniranja zvukova, a njihov govor je često nerazumljiv. Ponekad brišu predvokalni suglasnik. Na primjer, vaše dijete može reći na umjesto šešir. Ili mogu smanjiti slogove u višesložnim riječima kako bi mogli reći zaljev umjesto dijete. Često umnožavaju ili pojednostavljuju višesložni izraz na udvostručeni uzorak kao što je pas pas za psiću.

Pravi tretman za Vaše dijete uvelike ovisi o vrsti i ozbiljnosti poremećaja koji doživljavaju i njegovim temeljnim okidačima. Većina tretmana uključuje logopedsku terapiju koja podrazumijeva izvođenje govornih vježbi usmjerenih na simptome bolesti i fizičke aktivnosti koje jačaju mišiće i tijelo kako bi lakše proizveli zvukove.

Ključno je da svoju djecu odvedete stručnjaku čim primijetite simptome jer ti problemi utječu na njihovo samopoštovanje i kvalitetu života. Pravilnim liječenjem mogu smanjiti simptome i poboljšati svoje vještine.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar