Najbolje jestivo ulje za zdravlje srca, prema AHA| Pa+dobro

19
Najbolje jestivo ulje za zdravlje srca, prema AHA|  Pa+dobro
TOvih dana postoji onoliko vrsta ulja za jelo koliko i alt-mlijeka. Tu je kokos, avokado, maslina, suncokret, repica… a to je samo zagrebanje. Iako je uvijek uzbudljivo moći eksperimentirati s novim okusima (hm, zar ne pokušao kuhati palačinke na kokosovom ulju?), asortiman postavlja pitanje: Kako odabrati najbolje ulje za kuhanje za zdravlje srca?

Ovog je tjedna Američko udruženje za srce (AHA) odgovorilo na pitanje jednom zauvijek sa formalna izjava detaljno opisuje deset ključnih značajki pristupa prehrani za zdravlje srca. Vjerojatno ste većinu njih već čuli: jedite puno voća i povrća, birajte cjelovite žitarice, odlučite se za neprerađenu hranu kada je to moguće i ograničite konzumaciju alkohola – između ostalog. No, organizacija je također savjetovala korištenje „tekućih netropskih biljnih ulja kao što su maslinovo ili suncokretovo ulje“ kada dođe vrijeme za pripremu obroka koji je zdrav za srce.

Lisa Moskovitz, RD, CDN, izvršni direktor NY Nutrition Group i autor Core 3 plan zdrave prehrane, slaže se da postoji nutritivni utjecaj iza preporuke AHA-e. „Iako biste mislili da je bilo što što ima veze s tropima dobra stvar, u ovom slučaju tropska ulja poput kokosovog ili palminog ulja nisu uvijek najbolji izbor“, kaže Moscovitz. „To je zato što su ove masnoće koje se široko koriste imaju više proupalne zasićene masti.“ Previše zasićenih masti može povećati količinu LDL kolesterola u krvi, što također može povećati rizik od moždanog udara i srčanih bolesti.

Međutim, to ne znači da u zdravoj prehrani nema mjesta za druge vrste ulja poput kokosa ili uljane repice. To samo znači da će vam maslina i suncokret dati najviše novca za vaš novac – poznato u nutricionističkoj zajednici kao ‚gustoća nutrijenata‘ – kada je u pitanju zdravlje srca (zbog nekih prednosti za zdravlje srca koje su zlatne za početak, koje ćemo doći za samo sekundu). Moskovitz također dodaje da ako ste ikada zbunjeni oko toga koja ulja imaju najviše zasićenih masti, možete samo pogledati teksturu. „Kada su vaša ulja čvršća na sobnoj temperaturi, obično sadrže veće količine zasićenih masti, što povećava LDL kolesterol koji začepljuje arterije“, kaže ona. Stoga razmislite o tom triku sljedeći put kada se češete po glavi pitajući se što kupiti u trgovini.

U nastavku, Moskovitz nam daje 411 o zdravstvenim prednostima i maslinovog i suncokretovog ulja. Osim toga, kada biste trebali koristiti svaki na temelju njihovih dimnih točaka.

Zdravstvene prednosti kuhanja s maslinovim uljem

Maslinovo ulje stječe reputaciju zdravog srca zbog visoke koncentracije mononezasićenih masnih kiselina, zdrave vrste masti koja može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Jedna studija iz 2014. na 63.867 žena i 35.512 muškaraca – od kojih su svi bili bez srčanih bolesti, raka i drugih vrsta kroničnih bolesti na početku istraživanja – otkrila je da su oni koji su konzumirali pola žlice maslinovog ulja dnevno doživjeli 15 posto manji rizik oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, imali su i 21 posto manji rizik od koronarne bolesti srca. Ali dobrobiti maslinovog ulja nadilaze srce.

„Osim što je zdravo za srce, ekstra djevičansko maslinovo ulje pruža antioksidansi koji se bore protiv upala uzrokovane normalnim svakodnevnim stresorima, prehrambenim navikama i izloženošću okolišu,“ kaže Moskovitz. „Prekomjerna upala može narušiti imunološki sustav, probavni sustav, hormonalni sklad i metabolizam.“ Dakle, da, moglo bi se reći da maslinovo ulje ima puno toga za voljeti .

Ovdje dijetetičar duboko uranja u zdravstvene prednosti maslinovog ulja:

Zdravstvene prednosti kuhanja sa suncokretovim uljem

„Suncokretovo ulje nudi izvrstan izvor vitamina E koji djeluje kao antioksidans koji može zaštititi od određenih vrsta raka i boriti se protiv upala“, kaže Moskovitz. Upozorenje o spojleru: Studije su također povezale jedenje hrane s velikim količinama vitamina E s a manji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Budući da je suncokretovo ulje bogato omega-6 masnim kiselinama, koja može biti poluupalna, Moskovitz preporučuje da uravnotežite svoje masnoće jedući hranu bogatu omega-3 (mislim: losos, tuna, orasi i sjemenke lana) koja ima protuupalno djelovanje.

Kada koristiti svako „netropsko“ ulje

Maslinovo i suncokretovo ulje općenito su prilično zamjenjivi, ali imaju različite točke dimljenja. Što znači, temperatura na kojoj se ulje počinje dimiti i gubi svoje zdravstvene prednosti. „Dok je suncokretovo ulje ulje visoke topline, maslinovo ulje ne može toliko podnijeti toplinu“, kaže Moskovitz. „Koristite maslinovo ulje za lagano pirjanje, pečenje, u umacima, kao marinade ili kao preljev ili umak.“ Međutim, ako želite jelo s većom temperaturom – kao što je, recimo, prženje, piletina ili odrezak – možda ćete morati prijeći na suncokretovo kako biste zadržali nutritivne vrijednosti svog ulja.

Ali opet, vrijedi napomenuti da, dok maslinovo ulje i suncokretovo ulje pobjeđuju u utrci za zdravlje srca, raznolikost je (molim isprika na nadolazećem klišeju) začin života. „Kada je u pitanju uključivanje ulja, raznolikost je najbolja pa pomiješajte maslinovo ulje, suncokretovo ulje, ulje avokada i tako dalje. Što više različitih grupa hrane konzumirate, vaše tijelo bolje apsorbira više hranjivih tvari“, kaže Moskovitz. Imajte to na umu dok buljite u odjeljak ulja za kuhanje u trgovini.

O, bok! Izgledate kao netko tko voli besplatne treninge, popuste za vrhunske wellness brendove i ekskluzivni Well+Good sadržaj. Prijavite se za Well+, našu online zajednicu wellness insajdera i odmah otključajte svoje nagrade.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar