Krumpirovo mlijeko niče i to je pobjeda u održivosti

19
Krumpirovo mlijeko niče i to je pobjeda u održivosti

Tvelika većina načina na koje možete uživati ​​u krumpiru čini ga najidealnijom hranom koja postoji, IMHO. Pečeni, pire, tots, hash browns, Air Fryer pomfrit… ukusan je u svakom obliku. Ali krumpirovo mlijeko? Čak bi i ljubitelji krumpira podigli obrvu na to.

Pa, događa se. Iskopana je švedski brend koji, kako su rekli, „iskorištava snagu krumpira“ lansirajući prvo mlijeko od krumpira na svijetu. Njihovo mlijeko od krumpira već je dostupno za kupnju u odabranim supermarketima i na internetu ako živite u Europi, a prema Dugovim riječima, marka je na putu u SAD u sljedećih nekoliko mjeseci. Koja je točno korist od mlijeka napravljenog s šljunkom kad već postoji toliko alternativnih mlijeka na tržištu? Trebamo li stvarno još jednu? Uđimo u to.

Kako se krumpirovo mlijeko slaže nutritivno u usporedbi s drugim alt-mlijekom

Jadni spuds nisu cijenjeni na isti način kao što su cvjetača i kelj (ili u kategoriji mlijeka, bademi i zob), ali da odmah razjasnimo nešto: krumpir je, zapravo, zdrav. Jedan veliki krumpir ima devet grama vlakana, 1502 mg kalija (tri puta više od banane) i 34 mg vitamina C. Krumpir također ima magnezij, vitamin B6, fosfor, niacin i folat.

Naravno, samo zato što je krumpir zdrav ne znači nužno da se prevodi kao alternativno mlijeko bogato hranjivim tvarima. Kako dijetetičari propovijedaju u pravilu, vegansko mlijeko se prvenstveno proizvodi s vodom i samo malom količinom „mliječnog“ izvora. Štoviše, neke robne marke dodaju šećer i umjetne sastojke za zaslađivanje okusa i pomoć pri miješanju teksture i sastojaka.

Šest posto mlijeka Dug dobiva se iz krumpira – što je prilično visok postotak što se tiče alternativnih mlijeka. Marka je također dodala protein graška kako bi poboljšala nutritivni profil te ga obogatila vitaminom D, vitaminom B12, folnom kiselinom i riboflavinom. Ostali sastojci su vlakna cikorije, ulje uljane repice, saharoza, regulator kiselosti (posebno di- i mono-natrijev fosfat), kalcijev karbonat, suncokretov lecitin i prirodne arome. Osim ove „originalne“ verzije, Dug ima i nezaslađeno krumpirovo mlijeko i a barista jedan, izrađen posebno za tople napitke.

Hranjivu tvar koju je programerima Duga bilo posebno važno uključiti? Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ulju repice koje se koristi u krumpirovom mlijeku. “[Vegans] može teško dobiti vitalnu masnoću omega-3, koja se uglavnom nalazi u masnoj ribi,” rekla je Eva Tornberg, profesorica Sveučilišta u Lundu čije je istraživanje pridonijelo razvoju Duga, stoji u priopćenju. “Za njih i druge proizvod može poslužiti kao alternativa lanenom i repičinom ulju ili zdravstvenim dodacima.”

Na pitanje kako misli da je ovo krumpirovo mlijeko nutritivno složeno, registrirani dijetetičar i Kalifornijski veganski (20 USD) autor Sharon Palmer, RD, ukazuje na prednosti i nedostatke. S profesionalne strane, sviđa joj se što je obogaćen, osiguravajući punih 15 posto dnevne vrijednosti za kalcij i vitamin D. Također joj se sviđa što nije pun šećera.

Ono što nedostaje krumpirovom mlijeku, kaže Palmer, su proteini – čak i s dodanim proteinima graška. „I dalje je nizak sa samo jednim gramom po obroku“, kaže ona. Za usporedbu, sojino mlijeko ima osam grama proteina po šalici, zobeno mlijeko ima tri grama, a bademovo mlijeko dva. Sve dok proteine ​​unosite negdje drugdje u svojoj prehrani, to nije velika stvar. Ali ako želite kupiti alt-mlijeko najbogatije hranjivim tvarima koje postoji, vrijedi znati kako je ono u usporedbi s proteinima u usporedbi s ostalima. Slično, krumpirovo mlijeko ima samo jedan gram vlakana; još nešto, ali ne baš izvor snage.

Općenito, krumpirovo mlijeko je prilično neutralno u smislu nutritivne koristi. U njemu nema ničega što je nezdravo i sadrži puno korisnih hranjivih tvari, iako ih ima samo u malim količinama. Ali postoji još jedno područje u kojem krumpirovo mlijeko zarađuje A+: održivost.

Koje je alternativno mlijeko najbogatije hranjivim tvarima od svih? Pogledajte video ispod kako biste saznali:

Zašto je krumpirovo mlijeko održiv izbor

Palmer kaže da je ono što krumpirovo mlijeko prednjači u usporedbi s mlijekom od orašastih plodova – pa čak i kravljim – to što je ono održivije. „Povrće ima znatno manji otisak od mliječne hrane i također koristi daleko manje vode od orašastih plodova“, kaže ona. Dug tvrdi da je uzgoj krumpira dvostruko učinkovitiji od uzgoja zobi, iz perspektive korištenja zemljišta. Marka također potiče Palmerovu tvrdnju o orašastim plodovima koji zahtijevaju veliku količinu vode, navodeći da krumpir za uzgoj zahtijeva 56 puta manje vode od ekvivalentne površine badema.

Marka također kaže da je Dug pobjeda nad kravljim mlijekom u smislu održivosti. „Ako usporedite mliječno mlijeko s alternativom na bazi krumpira, klimatski otisak krumpirovog napitka je znatno manji. Zapravo, prelazak na alternativu baziranu na krumpiru smanjuje utjecaj na klimu za oko 75 posto“, stoji na njihovoj stranici, citirajući podatke iz Ugljični oblak AB.

Krumpir nije jedini biljni sastojak kojem se poduzetnici okreću u nastojanju da stvore održivo alternativno mlijeko. Grašak, ječam i sjemenke sezama također se muzu iz sličnih razloga (između ostalih).

Naravno, okus je također ključni čimbenik pri odabiru svega što konzumirate – zapravo vrlo važan. To je onaj koji može donijeti ili slomiti Dugov uspjeh, pogotovo s obzirom da je prostor za alt-mlijeko tako pretrpan. (Vegansko mlijeko, trenutno je tako vruće.) Ali s obzirom na to da je kombinacija pomfrita u Wendy’s frosteeu već nadaleko omiljena, postoji šansa da će, zapravo, imati predivan okus. Svakako bi bila šteta kada bi se mlijeko iz spuda pokazalo da je dud.

O, bok! Izgledate kao netko tko voli besplatne treninge, popuste za vrhunske wellness brendove i ekskluzivni Well+Good sadržaj. Prijavite se za Well+, našu online zajednicu wellness insajdera i odmah otključajte svoje nagrade.

Naši urednici samostalno odabiru ove proizvode. Kupnjom putem naših poveznica možete zaraditi Well+Good proviziju.

Schreibe einen Kommentar