Kraljevina Saudijska Arabija postaje najbolja turistička destinacija – evo zašto

26
Kraljevina Saudijska Arabija postaje najbolja turistička destinacija – evo zašto

Saudijska Arabija je možda jedna od najneshvaćenijih zemalja na svijetu. Izuzetno je popularan među muslimanima iz cijelog svijeta jer je kao raj za islamski svijet. Zemlja služi kao domaćin milijunima muslimanskih posjetitelja svake godine koji dolaze na dobro poznato hodočašće, koje se naziva i hadž ili umra, u Meku. Hodočašće se smatra obaveznim za sve muslimane i mora ga obaviti barem jednom u životu oni koji su fizički i materijalno sposobni za to.

Ipak, Kraljevina Saudijska Arabija tek se nedavno otvorila za posjetitelje koji nisu muslimani. Nedavna odluka o izdavanju turističkih viza stvorila je priliku da se ova bliskoistočna zemlja u potpunosti istraži i otkrije. Kraljevina Saudijska Arabija je skriveno blago našeg svijeta koje još uvijek nije u potpunosti otkriveno i cijenjeno u svojoj pravoj vrijednosti. Bilo je dobro poznato da je Saudijska Arabija bila izuzetno otvorena za pojedince koji su dolazili poslovno ili poslovno. No, nova inicijativa potiče i turizam. Iznenadna promjena pristupa u pogledu lakšeg izdavanja turističkih viza dobro je prihvaćena među ljubiteljima Bliskog istoka koji su dugo željeli posjetiti Saudijsku Arabiju. Najzanimljiviji aspekt nove inicijative Saudijske Arabije u pogledu turizma je da osim poticanja međunarodnih turista da dođu u Saudijsku Arabiju, ali i da saudijska populacija ima priliku istražiti više svoje zemlje.

Sada kada je posjet Saudijskoj Arabiji lakši nego što je ikada bio, u nastavku pročitajte blaga koja se tamo mogu pronaći zbog kojih Kraljevina Saudijska Arabija postaje top destinacija za putovanja.

Duhovni raj za muslimane

Iako ne čudi činjenica da se Kraljevina Saudijska Arabija doživljava kao raj za muslimane, to je svakako aspekt vrijedan spomena. Meka i Al Medina predstavljaju najislamskija sveta mjesta. Meka je poznata kao grad u kojem je rođen prorok Muhamed. To je dom najveće džamije na svijetu, Al-Haram džamije, izgrađene da primi veliki broj muslimana koji sudjeluju u hodočašću. The drugi najsvetiji muslimanski grad je Al Medina. To je grad u koji je Poslanik primio izbjeglicu nakon što je prognan iz Mekke. Također, muslimani vjeruju da je Poslanik Muhammed primio neke od svojih konačnih objava od Allaha u Al Medini prije nego što je konačno položen na počinak. U gradu se nalazi i Poslanikova džamija u kojoj se nalazi njegov ukop. Iako su ova dva grada zabranjena za nemuslimane, duhovnost, povijest i vrijedne tradicije njihove kulture mogu biti izrazito emocionalne.

Beskrajne plaže na Crvenom moru

Malo se zna o tome da Saudijska Arabija ima beskrajne plaže na Crvenom moru. Iz gradova kao što su Jeddah, Yanbu i Al-lith, turisti mogu pristupiti zadivljujućim plažama koje nude vrhunska ronilačka iskustva i tople temperature. Saudijska Arabija je ekološki raznolika zemlja i u fauni i flori. Turisti koji vole ronjenje doživjet će spektakularno iskustvo jer mogu susresti raže, kornjače, šarene grebenske ribe i dupine. Saudijska Arabija stvorila je ambiciozan turistički projekt pod nazivom Projekt Crvenog mora. Ova inicijativa ima za cilj pomoći svojim posjetiteljima da otkriju skrivena prirodna blaga i bogatu kulturnu baštinu obale Crvenog mora zemlje.

Spektakularna mješavina starog i novog

Glavni grad Kraljevine Saudijske Arabije, Rijad je spektakularna mješavina starog i novog. Zgrade futurističkog izgleda u kombinaciji s dobro očuvanim povijesnim zgradama čine Rijad iznenađujućim mjestom. To je jedan od najbogatijih gradova na svijetu jer brojne velike svjetske tvrtke imaju svoje korporativno sjedište. Brojne su Hoteli s 5 zvjezdica u Rijadu i neki od najboljih restorana u zemlji koji svojim posjetiteljima nude vrhunsku uslugu. Grad nudi spoj tradicije, kulture i modernosti što rezultira liberalnom atmosferom koja se nikada prije nije osjetila. Ime grada može se doslovno prevesti kao „vrt” što je vrlo reprezentativno za ono što nudi svojim posjetiteljima. Brojne gredice, parkovi, pa tako i stare i nove zgrade uranjaju u zelenilo što stvara dojam golemog vrta.

Pet mjesta svjetske baštine UNESCO-a

Među najvećima vrijedno posjetiti skrivena blaga Saudijske Arabije su mjesta koja su dodana na popis mjesta svjetske baštine UNESCO-a. Pet mjesta svjetske baštine UNESCO-a nalazi se u Saudijskoj Arabiji, a sva su kulturna.

Arheološko nalazište Al-Hidžr je 2008. godine postala kulturna UNESCO-va svjetska baština. To je drevno arheološko nalazište koje potječe iz predislamskih vremena i ima kritično kulturno značenje.

At-turaif Okrug ad-Dir’iyah bio je prvi glavni grad zemlje. Okrug je 2010. godine postao UNESCO-ov popis svjetske baštine jer je dom ostataka urbane cjeline i palača koje su izgrađene uz rub oaze ad-Dir’iyah.

Povijesna Džeda je 2014. godine u Saudijskoj Arabiji prepoznato kao jedno od mjesta svjetske baštine UNESCO-a. Smješteno uz istočnu obalu Crvenog mora, služilo je kao ključna luka za trgovačke putove.

Rock Art of the Hail Region 2015. godine dodano je na popis mjesta svjetske baštine UNESCO-a. Mjesto ima važnu kulturnu ulogu jer se sastoji od petroglifa na stijenama koje su isklesane kamenim čekićima. Natpisi imaju kao glavne teme ljude i životinje.

Oaza Al-Ahsa nedavno je 2018. godine u Saudijskoj Arabiji priznat kao jedno od mjesta svjetske baštine UNESCO-a. To je jedinstveni geokulturni krajolik koji se sastoji od vrtova, kanala, povijesnih građevina i arheoloških nalazišta.

Saudijska Arabija je zasigurno jedna od top destinacija za putovanja koje vrijedi posjetiti barem jednom u životu. Postoje razna blaga koja treba otkriti u ovom jednom od najboljih naselja na Bliskom istoku i brojni prikazi života Saudijske Arabije za istraživanje.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar