Koji su glavni zagađivači zraka u zatvorenim prostorima?

15
Koji su glavni zagađivači zraka u zatvorenim prostorima?

U prosjeku, jednu trećinu svog života provedete spavajući. Međutim, cijeli život provodite dišući, a većinu vremena udišući zrak u zatvorenom prostoru. Često, kada razmišljamo o onečišćenju zraka, imamo pogrešnu sliku. To ne znači nužno da postoje tvornice koje ispumpavaju smrdljive i guste oblake, ili automobila koji puše sivi ispušni plin. Zagađen zrak je zrak koji trenutno udišete. Kontaminiran je i štetan za vaše zdravlje ako ne koristite pročišćivač zraka.

Ako želite najbolje sebi i onima koje volite, morate ih zaštititi u svakom trenutku. Da biste to učinili, prvo morate razumjeti koji su ti glavni zagađivači u zatvorenom prostoru. Zatim morate započeti proces njihove kontrole u svakom trenutku.

Dakle, o kojim zagađivačima govorimo?

Kalup

Spore plijesni utječu na pojedince na različite načine ovisno o njihovom ukupnom zdravstvenom stanju, oni koji pate od alergija ili astme skloniji su zdravstvenim problemima uzrokovanim plijesni nego oni koji ne pate od ovih nevolja. Raste u područjima gdje vlaga prelazi standardne razine, ali na sreću može biti s lakoćom uočiti i vizualno i pomoću vaših olfaktornih osjetila.

Koristiti najbolji pročišćivač zraka za uklanjanje neugodnih mirisa učinkovito uklanjate neugodan miris praćen rastom plijesni, kao i rješavate opasne spore koje se zadržavaju u zraku koje mogu uzrokovati napade astme i alergije. Zbog svoje prirode, vrlo je vjerojatno da će plijesan vrebati u vlažnim podrumima, hladnjacima, tepisima, pa čak i madracima. Osim toga, najčešće ćete ga naći iza zidova ako vam voda curi.

Rizici

Razlog zašto mnogi ljudi pate od alergija je taj što imaju konzistentne spore plijesni u svojim domovima. Ne možete ga se riješiti bez ručnog rada i učinkovitog pročišćivača zraka. Neki od simptoma su:

  • Nadražene oči i nos;
  • Začepljenost nosa;
  • Teško disanje;
  • Glavobolje;
  • Nadražena koža.

Ako imate problema s plijesni, morate popravite i očistite curenja. Višak vlage je savršeno okruženje za rast plijesni. Pazite da pravilno odzračite uređaje koji stvaraju vlagu, poput sušilice.

Ugljični monoksid

Ovaj plin bez mirisa i boje proizvodi ga uređaji ili grijači koji troše prirodni plin, naftu, drvo, propan i kerozin. Razlog zašto je ugljični monoksid toliko opasan je činjenica da je nevidljiv. Nema načina da to osjetite, ali vaši organi mogu. Izvijestila je to Svjetska zdravstvena organizacija unutarnji dim iz krutih goriva svrstao se među deset najvećih čimbenika rizika.

Rizici

Kako je kisik koji trenutno udišete u kombinaciji s ugljičnim monoksidom, čestice monoksida spriječit će vaše tijelo da koristi kisik koji mu je potreban za normalno funkcioniranje. To je razlog zašto je isti izvještaj SZO-a to istaknuo uvelike pridonosi prijevremenoj smrti. Da, zrak koji udišeš može te stvarno ubiti. Ostale posljedice ugljičnog monoksida u zraku uključuju:

  • Umor;
  • Glavobolje;
  • Vrtoglavica;
  • Mučnina;
  • Zbunjenost.

Zapravo, ako je koncentracija visoka, neizbježno ćete umrijeti. Zbog toga je vrlo važno da vi provjerite svoje uređaje. Zapravo, Odjel za pomoć i zaštitu okoliša preporučuje da provjeravajte sustave grijanja svake godine. Provjerite jesu li grijači ispravno instalirani.

Radon

Ovo je još jedan radioaktivni plin bez mirisa i boje. Ključni čimbenik ovog zagađivača u zatvorenom prostoru je činjenica iz kojeg dolazi prirodna razgradnja urana u stijenama i tlu. Plin će prodrijeti u domove kroz pukotine u temeljima, podovima i zidovima. Može se naći i u vašoj vodi iz slavine. Američka agencija za zaštitu okoliša postavila je referentnu vrijednost od 4 pCi/l. Međutim, procijenjeno je da je ova smjernica premašen za 6% prebivališta u SAD-u i u približno 30% prebivališta. Tvrdi se da je do 30 tisuća smrti godišnje uzrokovano radonom.

Rizici

Vrlo je važno znati da je izloženost radonu druga po redu uzrok raka pluća. Vaša kuća trenutno može sadržavati velike količine ako nemate učinkovit pročišćivač zraka. Osim toga, čak i ako u vašem domu postoje samo tragovi radona, kako vrijeme prolazi, rizik i dalje ostaje. Tijekom vremena, vaša će pluća oslabiti. Vaše tijelo će postati manje sposobno za borbu protiv ovog štetnog plina.

Zato vam toplo preporučujemo da ozbiljno razmislite o kupnji pročistača zraka. S ovim dodatkom moći ćete zaštititi sebe i one koje volite od bolnih bolesti. Preporuča se da sustav za pročišćavanje omogući obilne izmjene zraka po satu, kao i visoku CADR ocjenu. Čak i uz ispravan sustav pod kontrolom, redovito kontrolirajte svoj dom na razinu radona kako biste bili sigurni da ste u sigurnoj zoni.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar