Kako kavu učiniti manje gorkom, tvrde znanstvenici za hranu

14
Kako kavu učiniti manje gorkom, tvrde znanstvenici za hranu
Dusprkos svim mojim naporima, nikad nisam bio tip osobe koja može piti crnu kavu. Ako nije latte ili pun vrhnja, gorčina jest put previše za moje okusne pupoljke. No, sve bi se to uskoro moglo promijeniti zbog trika koji koristi zrnce soli da svaku šalicu kave pretvori iz gorke u slatku.

“Mislim da je trend ‚posolite svoju kavu‘ počeo rasti nakon što je objavljena studija Priroda 1997. U studiji su sudionici kušali i ocjenjivali otopine soli i gorkog, slatkog i gorkog, te soli pomiješane sa slatkim i gorkim“, kaže Makenzie Bryson Jackson, MS, znanstvenik za hranu i voditelj razvoja proizvoda na Panaceutika. „Iznenađujuće, otkrili su da je sol mnogo učinkovitija u smanjenju svijesti o gorkom spoju od otopine slatkog šećera. Sol je također poboljšala percepciju ukupne slatkoće u soli.“

Iako dodavanjem malo soli vašoj hrani odmah postaje bolji okus, trik funkcionira i s kavom. Osim što blokira gorke okuse, on također pojačava okus vaše kave općenito. “Znanstvenici i kuhari diljem svijeta znaju da je sol ključni sastojak u stvaranju ukusne hrane”, kaže ona. „Savršena razina soli može podići bilo koju hranu od sasvim u redu do nečega uistinu ukusnog. Također ima snažan učinak na poboljšanje dobrih okusa i smanjenje loših. Zanimljivo je da se to može prenijeti na kavu.“

Kako napraviti kavu manje gorkom

Prema Brvsonu Jacksonu, dodavanje zrna ili dva soli u gorku kavu potiskuje receptore na vašem jeziku koji bi obično upozorili vaš mozak na njegov gorak okus. „Naša sposobnost okusa povezana je s našim opstankom kao vrsta: gorki signali da je nešto vjerojatno otrovno i da smo neskloni previše toga“, kaže ona. „Misli se da se sol veže na receptore okusa i blokira gorke spojeve da se vežu na receptore gorkog okusa.“ Potiskivanje tog signala također vam omogućuje bolji okus i uživanje u ostalim okusima povezanim s kavom.

Kada koristite sol u kavi kako biste blokirali gorčinu, ključ je pronaći pravu ravnotežu za svoje nepce. Bryson Jackson kaže da to možete učiniti ako počnete s malim i napredujete. Započnite dodavanjem malo soli u šalicu, promiješajte je, a zatim kušajte. Ako gorčina nije sasvim nestala, nastavite postupak dok ne izblijedi. Ili podignite svoj kuhinjski znanstveni eksperiment na sljedeću razinu.

„Svatko ima svoj jedinstveni prag za gorčinu i sol. Možete napraviti bocu s kapaljkom s 20 posto otopine soli i 80 posto vode kako biste pronašli pravu ravnotežu soli za svoju kavu i bolje kontrolirali količinu natrija koju dodajete“, Bryson Jackson kaže. „Gorko je zapravo genetska varijanta – neki ljudi su ’supertasteri‘ i nevjerojatno osjetljivi na sve gorko.“

Ne volim (čak ni Kao) kavu, ali uzeo sam jednu za ekipu i sam isprobao ovaj hack. I, šokantno, tri mala zrna soli su odnijela gorčinu. Moj napitak je zapravo bio malo slatkast. Pa tko zna — s ovako lakim hakom, moj san da postanem pravi kavopija (ne onaj koji ovisi o opscenoj količini vrhnja!) mogao bi se ipak ostvariti.

Evo vodiča za dijetetičare za naručivanje u Starbucksu:

O, bok! Izgledate kao netko tko voli besplatne treninge, popuste za vrhunske wellness brendove i ekskluzivni Well+Good sadržaj. Prijavite se za Well+, našu online zajednicu wellness insajdera i odmah otključajte svoje nagrade.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar