Je li maslac od kikirikija veganski? Ne uvijek, kaže nutricionista

21
Je li maslac od kikirikija veganski?  Ne uvijek, kaže nutricionista

Možda zato što priziva uspomene iz djetinjstva na grickanje PB&J sendviča, ali postoji nešto tako utješno u maslacu od kikirikija. A sada kada smo svi odrasli, možemo postati kreativni s načinima na koje ga konzumiramo—čokoladni smoothieji s maslacem od kikirikija, kruh s maslacem od kikirikija pun proteina, ili hrskavi maslac od kikirikija lopte, da spomenemo samo neke. Štoviše, neke robne marke sada čak izrađuju aromatizirane verzije ove osnovne namirnice miješajući druge sastojke poput cimeta, meda i čokolade. Što postavlja pitanje: je li maslac od kikirikija veganski? Ili, kao i druga iznenađujuća hrana koja nije veganska ili vegetarijanska, kao što su kimchi, marshmallows i sok od naranče, sadrži nusproizvode životinjskog porijekla? Naprijed smo razgovarali s RD-om i nutricionistom za odgovor.

Pa stvarno, je li maslac od kikirikija veganski?

Kratak odgovor: Da, ako govorite o običnom maslacu od kikirikija (kao u samo mljevenim orašastim plodovima), kaže Dalina Soto, MA, RD, LDN, registrirani dijetetičar. Iako neke tvrtke mogu uključiti dodatne sastojke u svoj pakirani maslac od kikirikija radi poboljšanog okusa, poput meda ili mlijeka, u tom slučaju maslac od kikirikija ne bi bio veganski. Serena Poon, CN, slavni kuhar i certificirani nutricionist, dodaje da brendovi maslaca od kikirikija mogu sadržavati omega-3 SKU s ribljim uljem, što ga ne bi činilo veganskim maslacem od kikirikija. Ostali sastojci koji se ponekad dodaju maslacu od kikirikija uključuju prerađeni šećer (koji nije veganski), za koji Soto kaže da se koristi da bi maslac od kikirikija bio glatkiji.

Dakle, sve dok još jednom provjerite popis sastojaka i uvjerite se da nema dodanih neveganskih sastojaka, trebali biste krenuti. Općenito, Poon preporučuje da se držite maslaca od kikirikija koji je organski i sadrži samo jedan ili dva sastojka. Osim toga, ona napominje da mnogi prodavači prirodne hrane imaju stroj za izradu svježeg maslaca od kikirikija u trgovini.

Prednosti maslaca od kikirikija

Još jedno uobičajeno pitanje o maslacu od kikirikija koje se često postavlja: Je li maslac od kikirikija zdrav? Opet, snažan odgovor je da; međutim, Poon naglašava da se to odnosi na organski maslac od kikirikija s minimalnim sastojcima i kada se konzumira umjereno, naravno. Evo nekih od prednosti maslaca od kikirikija.

Dobar izvor biljnih proteina

“Protein je esencijalni makronutrijent koji podržava rast i cjelokupno zdravlje,” kaže Poon, a maslac od kikirikija zaista je pun proteina koji sadrži 8 grama u porciji od 2 žlice.

Visok sadržaj vlakana

PB daje 2 grama po porciji od 2 žlice – više ako se odlučite za maslac od kikirikija zrnastog stila, kaže Poon. “Jedenje vlakana je jako važno za održavanje cjelokupnog zdravlja, podržavajući sve od probavnog zdravlja do zdravlja srca i prevencije bolesti”, dodaje.

Podržava zdravlje srca

Osim toga, maslac od kikirikija sadrži mononezasićene masti, za koje Poon kaže da se smatraju zdravim mastima znan za podršku zdravlju srca.

Visoko u kaliju

Niste ljubitelj banana? Potražite maslac od kikirikija, koji je također bogat kalijem, kao alternativni izvor vitalne hranjive tvari. “Kalij je važan mineral koji podupire zdravlje srca i kostiju, kao i pomaže u ravnoteži razine natrija”, kaže Poon.

Dobar izvor magnezija

“Maslac od kikirikija opskrbljuje magnezijem, koji je važno mineral za funkciju živaca, regulaciju krvnog tlaka i kontrolu šećera u krvi, a jedan je od minerala najčešće neadekvatne mikronutrijenti u Sjedinjenim Državama”, kaže Poon.

Veganski prihvatljivi načini jesti maslac od kikirikija

Sve u svemu, organski, prirodni maslac od kikirikija odlična je veganska hrana koju možete uključiti u svoju rotaciju, kaže Poon. Neki načini na koje možete uživati ​​u veganima, bez obzira jeste li vegan ili ne, uključuju namazivanje na povrće ili voće – Poon predlaže celer i jabuke i banane, posebno. Maslac od kikirikija namazan na tost od cjelovitih žitarica, također je hranjiv međuobrok koji će vam pomoći i tijekom dana, dodaje. A, ako ste ljubitelj smoothieja, Poon preporuča da u smoothie dodate žlicu maslaca od kikirikija za dugotrajnu energiju u napornim danima.

O, bok! Izgledate kao netko tko voli besplatne treninge, popuste za vrhunske wellness brendove i ekskluzivni Well+Good sadržaj. Prijavite se za Well+, našu online zajednicu insajdera za wellness, i odmah otključajte svoje nagrade.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar