Dermatolog razotkriva 3 uobičajena mita o njezi kože

12
Dermatolog razotkriva 3 uobičajena mita o njezi kože
Tovdje su određeni mitovi o njezi kože s kojima su se mnogi od nas upoznali kao djeca i od tada ih se smatra činjenicama. Ali prije svega TikTok za njegu kože, Muneeb Shah, dr.med, certificirani dermatolog (tzv @dermdoktor) otkrio je da mnoga od ovih „isprobanih“ uvjerenja nisu sve što bi trebalo biti. Nedavno je prolio čaj o tri uobičajena mita o njezi kože koje treba jednom zauvijek razriješiti (RIP).

MIT: Pržena hrana uzrokuje akne

Istina: Ovo je lažno! Iako postoje i drugi razlozi zbog kojih možda ne želite jesti prženu hranu svaki dan (na primjer, može izazvati zatvor ili pokvariti zdravlje mokraćnog mjehura), ne postoji znanost koja bi poduprla ideju da to može izazvati izbijanje. Rečeno, eto su određene namirnice koje mogu pogoršati akne. Šećer, na primjer, može uzrokovati upalu kod određenih osoba (iako ne kod svih), kao i mlijeko, određeni proizvodi od pšenice i jaja – svi oni mogu uzrokovati upalu u crijevima, što se zauzvrat pojavljuje na vašim lice u obliku prištića.

MIT: Neosporin je dobar za ozljede

Istina: Iako vam je ovo možda djelovalo u prošlim godinama, to nije univerzalni melem. Dr. Shah navodi „visok rizik od alergije“ kao primarni razlog zašto biste je mogli izbjeći – i znanstvena literatura podupire ovo. Umjesto toga, dermovi preporučuju korištenje dobrog starog vazelina (ili bilo koje vrste vazelina) za liječenje.

MIT: Vodikov peroksid je vaš najbolji izbor za čišćenje rana

Istina: Pokazalo se da alkohol i vodikov peroksid mogu “oštetiti tkivo i odgoditi zacjeljivanje”, prema a Studija iz 2017. Svo to peckanje na našim oguljenim koljenima odrastanja… A zbog čega? “Sapun i voda su bolji”, kaže dr. Shah.

O, bok! Izgledate kao netko tko voli besplatne treninge, popuste za vrhunske wellness brendove i ekskluzivni Well+Good sadržaj. Prijavite se za Well+, našu online zajednicu wellness insajdera i odmah otključajte svoje nagrade.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar