4 hranjive tvari za zdravlje mozga od vrhunskog funkcionalnog med

20
4 hranjive tvari za zdravlje mozga od vrhunskog funkcionalnog med
Onije prednost da ste stručnjak za nešto što možete primijeniti svoje znanje na način na koji živite svoj život. (Vruća preporuka: Nikada nećete vidjeti stručnjaka za sigurnost hrane kako pere piletinu prije kuhanja.) Liječnici funkcionalne medicine imaju podatke o tome koji točno hranjivi sastojci utječu na tijelo i kratkoročno i dugoročno. Možete li zamisliti kako bi svjesnost ovoga mogla promijeniti način na koji živite?

Mark Hyman, dr.med, jedan je od najuglednijih funkcionalnih medicinskih dokumenata. Osnivač je i direktor UltraWellness centar, voditelj strategije i inovacija Klinički centar za funkcionalnu medicinu Cleveland, i ogromnih 14 puta New York Times najprodavaniji autor. Kad je riječ o stručnom znanju o tome kako nutrijenti utječu na tijelo, on ga ima na pretek. Nešto o čemu ga često pitaju je zdravlje mozga. Ima smisla, zar ne? Tko ne želi učiniti sve što može kako bi povećao izglede da će biti mentalno oštar i u starosti? Kada su u pitanju hranjive tvari za zdravlje mozga, dr. Hyman kaže da postoje četiri velike stvari na koje bi se svatko trebao usredotočiti, nešto što je nedavno podijelio na društvenim mrežama. Njegova zvjezdana linija zdravlja mozga: omega-3 masne kiseline, vitamini B, magnezij i probiotici.

4 hranjiva za zdravlje mozga, prema vrhunskom liječniku funkcionalne medicine:

1. Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline se nalaze u hrani uključujući masnu ribu, lanene sjemenke, chia sjemenke, orahe i ulja algi. „[These fats] izvrsni su zbog svojih neuroprotektivnih i protuupalnih svojstava. Oni također sadrže važne masti koje poboljšavaju osjetljivost na inzulin, smanjuju upalu i poboljšavaju funkciju živaca“, kaže dr. Hyman. Kada se visoka razina upale dogodi dulje vrijeme, to može dovesti do kroničnih bolesti, uključujući pad kognitivnih sposobnosti. Zato tako je važno konzumirati hranu s protuupalnim djelovanjem — uključujući i onu bogatu ovim hranjivim tvarima.

„Mozak je 60-70 posto masti“, William Sears, MD, autor Omega-3 učinak, prethodno rekao Dobro+Dobro. Dodaje da su omega-3 masti najvažnije za zdravlje mozga te da osim što pomažu u očuvanju kognitivnih funkcija, te masti su također povezane sa smanjenjem depresije i anksioznosti.

2. B vitamini

Dr. Hyman kaže da su vitamini B na njegovom popisu četiri najbolja zdrava mozga jer pomažu u proizvodnji neurotransmitera mozga, koji su signalne molekule koje luče neuroni. U osnovi, oni su tjelesni kemijski glasnici, koji pomažu mozgu da komunicira s drugim neuronima u cijelom tijelu. Dr. Hyman kaže da su vitamini B također ključni za proizvodnju energije, pa ako se osjećate usporeno, to može biti zato što ne dobivate dovoljno.

Postoje različite vrste vitamina B, a neke namirnice koje sadrže različite vrste uključuju smeđu rižu, crni grah, mlijeko, jaja, ribu i nemasno meso.

3. Magnezij

„Magnezij je izvrstan za zdravlje mozga, hormone i raspoloženje“, kaže dr. Hyman. Jedan od razloga za to je taj što pomaže u održavanju dobrog noćnog odmora (ključ za zdravlje mozga). „[Magnesium helps] Više izvršne funkcije našeg mozga rade učinkovitije, omogućujući nam da razmišljamo kreativnije i fleksibilnije, reguliramo svoje emocije i donosimo racionalne odluke“, neuroznanstvenik Tara Swart, dr.med, prethodno je rekao Well+Good.

Želite povećati unos? Špinat, bademi, tamna čokolada, maslac od kikirikija, edamame, crni grah, krumpir i banana dobri su izvori magnezija.

4. Probiotici

Sve što koristi crijevima dobro je i za mozak, stoga ne čudi da su probiotici (aka dobre crijevne bakterije) jedan od nutrijenata za zdravlje mozga kojeg dr. Hyman želi da svi budu svjesni. Podaci objavljeni u časopisu Mikrobiologija prirode 2019. pronašao preliminarne dokaze koji povezuju niske razine određenih crijevnih bakterija s depresijom. Dodatno, a studija objavljeno u Međunarodni časopis za neuropsihofarmakologiju pokazalo je da je primjena probiotika u starijoj skupini ljudi poboljšala njihovu kognitivnu funkciju. Namirnice bogate probioticima uključuju jogurt, tempeh, miso, kimchi i kiseli kupus.

Podrška mozgu kroz ono što jedete samo je jedan od načina da podržite svoje kognitivno zdravlje. Dovoljno spavanje, upravljanje stresom i ostanak aktivan također igraju važnu ulogu. Ove male navike mogu imati veliki utjecaj. Osim toga, to su liječničke naredbe!

O, bok! Izgledate kao netko tko voli besplatne treninge, popuste za vrhunske wellness brendove i ekskluzivni Well+Good sadržaj. Prijavite se za Well+, našu online zajednicu wellness insajdera i odmah otključajte svoje nagrade.

Naši urednici samostalno odabiru ove proizvode. Kupnjom putem naših poveznica možete zaraditi Well+Good proviziju.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar