Οικολογικό Σκυρόδεμα, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι ένα είδος σκυροδέματος που είναι σχετικά φιλικό προς το περιβάλλον. Δεν είναι απλώς ένας τύπος σκυροδέματος, αλλά ένας από τους τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικούς τύπους σκυροδέματος.
Είναι το σκυρόδεμα φιλικό προς το περιβάλλον;
Το σκυρόδεμα συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγή αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως μέσω της παραγωγικής διαδικασίας Τσιμέντου. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, σχεδόν 1 τόνος διοξειδίου του άνθρακα παράγεται για 1 τόνο παραγωγής τσιμέντου. Οι ερευνητές, προκειμένου να κάνουν τις κατασκευές μια βιώσιμη βιομηχανία, έχουν βρει μια σειρά από λύσεις. Μερικά από τα οποία συζητούνται σήμερα.
Χρήση απορριμμάτων σε οικολογικό σκυρόδεμα
Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση απορριμμάτων όπως η ιπτάμενη τέφρα, η σκωρία υψικαμίνων, η τέφρα φλοιού και πολλά άλλα. Αυτά τα απόβλητα είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν και ως εκ τούτου επιστήμονες και πολιτικοί μηχανικοί άρχισαν να αντικαθιστούν εν μέρει το περιεχόμενο τσιμέντου Πόρτλαντ με αυτά τα απόβλητα.

Αυτή η στρατηγική είναι αποτελεσματική με δύο τρόπους. Όχι μόνο χρησιμοποιούν αυτά τα απόβλητα, αλλά και μειώνουν την παραγωγή τσιμέντου Πόρτλαντ.

Ένα μείγμα σκυροδέματος, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί 20 % ιπτάμενη τέφρα κατά βάρος τσιμέντου, μεταφράζεται σε 20 % λιγότερο τσιμέντο Portland που χρησιμοποιείται σε αυτό το προϊόν. Μια απλή λογική «χαμηλότερη ζήτηση = χαμηλότερη παραγωγή.

Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι το προκύπτον σκυρόδεμα, ειδικά όταν κατασκευάζεται με ιπτάμενη τέφρα (FA) και σκωρία υψικαμίνου (BFS), έχει ως αποτέλεσμα ένα ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό σκυρόδεμα, καθώς έχει καλύτερη αντοχή στις χημικές επιθέσεις.

Το σκυρόδεμα που κατασκευάζεται με σκωρία υψικαμίνου έχει επίσης χαμηλότερο pH που είναι ιδανικό για τεχνητούς υφάλους. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το σκυρόδεμα που κατασκευάζεται με BFS μπορεί να φιλοξενήσει υψηλότερα φύκια στην επιφάνεια σε σύγκριση με το συμβατικό σκυρόδεμα όταν χρησιμοποιείται ως Τεχνητός Ύφαλος.

Αυτοθεραπευτικό Οικολογικό Σκυρόδεμα
Το φιλικό προς το περιβάλλον σκυρόδεμα, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως «Πράσινο Σκυρόδεμα» ή «Σκυρόδεμα Φιλικό προς το Περιβάλλον» είναι πολύ περισσότερο από τη χρήση απορριμμάτων. Καινοτόμα υλικά όπως το αυτοθεραπευόμενο σκυρόδεμα μπορούν επίσης να είναι μέρος αυτού. Το αυτοθεραπευόμενο σκυρόδεμα είναι επίσης γνωστό ως «Ζωντανό Σκυρόδεμα» γιατί γεμίζει τις ρωγμές του από μόνο του. Αυτή η επούλωση των ρωγμών επιτυγχάνεται με τη βοήθεια βακτηρίων, μυκήτων ή/και χημικών ουσιών υπόσχονται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σημαίνει ότι οι κατασκευές θα παραμείνουν για μεγαλύτερη διάρκεια και επομένως θα μειώσουν το κόστος χρόνου ζωής κατασκευής. Λιγότερη ανακατασκευή σημαίνει λιγότερη παραγωγή τσιμέντου.

Οι ρωγμές στο σκυρόδεμα παρέχουν μια δίοδο προς το νερό και τα αέρια που μπορούν να περάσουν μέσα στο σκυρόδεμα. Το πρόβλημα με την εισροή υγρών είναι ότι μπορεί να πάρει και άλλες χημικές ουσίες μαζί της. Τα θειικά άλατα και τα χλωριούχα είναι κύρια παραδείγματα. Τείνουν να προσβάλλουν το σκυρόδεμα και τον χάλυβα – Τα θειικά άλατα είναι κοινά για να πυροδοτήσουν επίθεση θειικών ενώ τα χλωρίδια μαζί με το οξυγόνο μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση του χάλυβα.

Η εισροή διοξειδίου του άνθρακα από την άλλη καθιστά το σκυρόδεμα ισχυρότερο. Τέτοιο σκυρόδεμα στο οποίο το διοξείδιο του άνθρακα έχει κάνει το δρόμο του βαθιά ονομάζεται Ανθρακούχο Σκυρόδεμα. Αυτό αντιδρά με το υδροξείδιο του ασβεστίου – το αλκαλικό μέρος του σκυροδέματος – και παράγει ανθρακικό ασβέστιο που είναι στην πραγματικότητα ισχυρότερο από το πρώτο. Όμως, το τελευταίο δεν είναι τόσο αλκαλικό όσο το προηγούμενο και επομένως μειώνει το pH του σκυροδέματος και κατά συνέπεια την αντοχή του σε όξινες προσβολές.
Το αυτοθεραπευόμενο σκυρόδεμα χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε μια σειρά από έργα βρίσκοντας πρακτικές χρήσεις σε πολλές διαφορετικές εφαρμογές.
Σκυρόδεμα που απορροφά διοξείδιο του άνθρακα φιλικό προς το περιβάλλον
Ομοίως, υπάρχουν και άλλοι τύποι σκυροδέματος όπως το σκυρόδεμα που απορροφά διοξείδιο του άνθρακα. Αυτός ο τύπος σκυροδέματος απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα που έρχεται σε επαφή με την επιφάνειά του και επομένως κάνει αυτό το περιβάλλον λίγο καλύτερο.
Το σκυρόδεμα απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα είναι ακόμη υπό έρευνα. Το διοξείδιο του άνθρακα μπαίνει μέσα στο σκυρόδεμα και παράγει Ασβεστίτη (ανθρακικό ασβέστιο). Αν και αυτή η αντίδραση κάνει το σκυρόδεμα ισχυρότερο αλλά μειώνει το PH. Το αλκαλικό στρώμα γύρω από τον οπλισμό χάλυβα προστατεύει τον χάλυβα από επίθεση με οξύ που μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του χάλυβα. Μόλις διαβρωθεί, ο χάλυβας θα διογκωνόταν και θα προκαλούσε τάσεις στο εσωτερικό του σκυροδέματος και ως εκ τούτου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρωγμές.
Οι εφαρμογές για τέτοιου είδους σκυρόδεμα είναι ακόμα υπό συζήτηση και οι επιστήμονες εργάζονται επί του παρόντος για να βρουν μια βιώσιμη επιλογή.
Ανακυκλωμένο Αδρανή Σκυρόδεμα
Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το κατεδαφισμένο σκυρόδεμα ανακυκλώνεται επίσης, καθώς η υγειονομική ταφή δεν είναι πλέον βιώσιμη επιλογή. Το κατεδαφισμένο σκυρόδεμα συνθλίβεται και στη συνέχεια χρησιμοποιείται ξανά ως αδρανή σε νέο σκυρόδεμα – το σκυρόδεμα που προκύπτει ονομάζεται Ανακυκλωμένο Αδρανή Σκυροδέματος.

Το ανακυκλωμένο αδρανή σκυρόδεμα έχει συνήθως λίγο χαμηλότερη αντοχή, λιγότερη εργασιμότητα και μικρότερη αντοχή σε χημικές επιθέσεις σε σύγκριση με το συμβατικό σκυρόδεμα. Αλλά με πρόσφατη έρευνα, το κενό γίνεται μικρότερο και σύντομα το ανακυκλωμένο αδρανή σκυρόδεμα θα είναι εξίσου καλό με το συμβατικό σκυρόδεμα.
Ένα άλλο είδος ανακυκλωμένου σκυροδέματος βρίσκεται υπό έρευνα σε διάφορα πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, εργάζεται επί του παρόντος για τη χρήση κατεδαφισμένου σκυροδέματος με μηδενικό τσιμέντο. Το κατεδαφισμένο σκυρόδεμα θρυμματίζεται και φέρεται σε μορφή σκόνης η οποία αργότερα συμπιέζεται με τη σωστή ποσότητα νερού για λίπανση. Η σκόνη συμπιέζεται στο επιθυμητό σχήμα το οποίο αργότερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς.
Η αντοχή σε θλίψη ενός τέτοιου είδους σκυροδέματος δεν είναι συγκρίσιμη με το συμβατικό σκυρόδεμα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της αντοχής προέρχεται από μηχανική συμπίεση και σχεδόν καμία χημική αντίδραση δεν συμβαίνει μεταξύ των σωματιδίων. Τα σωματίδια τσιμέντου από το κατεδαφισμένο σκυρόδεμα συνήθως δεν μπορούν να ενυδατωθούν – η ενυδάτωση είναι αντίδραση τσιμέντου και νερού που με τη σειρά του παράγει προϊόντα ενυδάτωσης όπως ο Αλλίτης, ο Μπελλίτης και ο Πορτλαντίτης που παρέχουν αντοχή και αλκαλικότητα.
Οι προμηθευτές Melbourne Concrete Outwest Concrete διαθέτουν μια σειρά από πιο βιώσιμα προϊόντα σκυροδέματος που χρησιμοποιούν υλικά που διαφορετικά θα κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Η Outwest Concrete χρησιμοποιεί έξυπνα τη σκωρία υψικαμίνου, τα ανακυκλωμένα αδρανή, την ιπτάμενη τέφρα και το ανακυκλωμένο νερό για να δημιουργήσει πιο βιώσιμο σκυρόδεμα φιλικό προς το περιβάλλον που είναι ιδανικό για εμπορικές εφαρμογές εξωραϊσμού.
Σχετικές πληροφορίες από το Red’s Landscaping and Civil
Σκυροδέτηση της Μελβούρνης
7 σημαντικοί λόγοι για να επιλέξετε Διαπερατό Σκυρόδεμα
Eco garden: Gardening Made Easy
Κατασκευή και Σχεδιασμός Πισίνας από Μπετόν.
5 λόγοι για τη χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών σύνθετων υλικών
Πλαστικοί Δρόμοι, το επόμενο βήμα για την Αυστραλία;
Σκυρόδεμα – 9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι Τοπία της Μελβούρνης.
© 2020 Reds Landscaping and Civil ποιοτικός εξωραϊσμός τοπίου Μελβούρνη
Αναφορές και περισσότερα για το Οικολογικό Σκυρόδεμα
βιβλιογραφικές αναφορές
Ιπτάμενη τέφρα και σκωρία χύμα τσιμέντου Boral
Engineers Australia – Νέο τσιμέντο ανθεκτικό και φιλικό προς το περιβάλλον