1 ETF za igranje energetske krize

17
1 ETF za igranje energetske krize

Za mene, jedan od zanimljivijih aspekata proživljavanja ove pandemije su negativni učinci koje virus ima izvan ljudskog tijela.

Jedna je kako su virtualni prostori redefinirali način na koji radimo i primamo zdravstvenu skrb.

Drugi su otkrića u medicinskoj tehnologiji koja isporučuju cjepiva u rekordnom vremenu… dok otvaraju novu granicu za liječenje drugih virusnih bolesti.

No, pandemija je također razotkrila surovu stvarnost o kojoj većina nas nikada nije puno razmišljala.

Na primjer… koliko su zapravo krhki globalni lanci opskrbe.

Evo prošlotjedne naslovnice The Economist:

Jeste li spremni za rizik?

ekonomija nestašice

„Ekonomija nedostatka.“ To savršeno sažima.

Isprva se činilo kao loša šala da supermarketi ne mogu držati toaletni papir zalihama na policama.

Tada je nedostatak poluvodiča doveo do nestašice zaliha svega, od kamioneta do prijenosnih računala i pametnih telefona.

Sada je nestašica radne snage sve veća… usporavanje usluga, proizvodnje… pa čak i putovanja.

Ali to nije sve. Domine samo nastavljaju padati.

Sljedeći će se srušiti baš na vrijeme za zimu…

Rastuća energetska kriza

Nestašice pustoše energetski sektor, a mnogi dijelovi svijeta gledaju u sve veću krizu.

U Europi su cijene prirodnog plina pet puta više nego u ovom trenutku prošle godine. Najmanje 10 provincija u Kini bori se s nestankom struje. Amerikanci su upozoreni da će im računi za energiju uskoro eksplodirati. I već trpimo šok naljepnica na benzinskim pumpama.

Dakle, baš kao što tvrtke preispituju svoje lance opskrbe, nacije se utrkuju kako bi osigurale svoju energiju. To znači postati samostalan za proizvodnju energije. Zauzvrat, to stvara priliku od 100 bilijuna dolara plus za jedan sektor koji tek počinje napredovati.

Procvat obnovljivih izvora energije

Prijelaz na zelenu energiju je uvelike u tijeku, a globalna energetska kriza samo će ubrzati prijelaz na obnovljive izvore energije.

Različiti oblici obnovljive energije već su troškovno konkurentni fosilnim gorivima. To možete vidjeti u donjem grafikonu koji uspoređuje cijenu po megavat-satu za različite izvore energije. Solarni paneli i vjetar sada su među najjeftinijim:

bum obnovljive energije

Izvor: Lazard Procjene

(Kliknite ovdje za prikaz veće slike.)

Nema sumnje da će rastuća energetska kriza ubrzati prijelaz na obnovljivu energiju.

To je zato što se obnovljiva energija proizvodi blizu mjesta gdje se konačno troši. Za zemlje koje žele osigurati svoju stratešku opskrbu električnom energijom, to znači smanjenje ovisnosti o energetskim proizvodima međunarodnih proizvođača.

Troškovna konkurentnost i stvarnost energetske sigurnosti znače da se predviđaju ulaganja u obnovljive izvore energije od 3,5 bilijuna dolara godišnje u sljedećih 30 godina.

Jedan od načina da se igra ovaj trend je s tvrtkama koje opskrbljuju proizvode i tehnologiju kako bi omogućile revoluciju zelene energije. To možete učiniti s iShares Global Clean Energy ETF (Nasdaq: ICLN).

Ali u najnovijem broju od Baumanovo pismo, pronašli smo savršenu igru ​​kako bismo iskoristili rastući apetit svijeta za obnovljivom energijom … i pretvorili taj apetit u stalan tok prihoda. Samo kliknite ovdje da pročitate najnoviji broj!

Lijepi Pozdrav,


Clint Lee
Istraživački analitičar, Baumanovo pismo

Schreibe einen Kommentar